تغییرات بدنی در دوران یائسگی
یائسگی که به طور طبیعی در زندگی تمامی زنان رخ می دهد، در برخی افراد می تواند بسیار آزاردهنده باشد. برخی علائم آن مثل احساس گرگرفتگی، خستگی، افسردگی، خشکی واژن و نزدیکی دردناک می تواند تاثیر بسیار نامطلوبی بر روی کیفیت زندگی افراد ایجاد کند. در نتیجه شناخت دقیق و درمان صحیح عوارض آن، نقش بسیار مهمی در بهبود کیفیت زندگی ایجاد می کند. در ادامه به طور کامل در مورد این که یائسگی چیست؟ علائم یائسگی چیست و از چه سنی شروع می شود؟ و چگونه درمان می شود؟ توضیح داده شده است.
در بدن تمامی زنان، دو تخمدان وجود دارد که پس از رسیدن به سن بلوغ، ماهیانه یک عدد تخمک آزاد می کنند. به اتمام عملکرد تخمک گذاری توسط تخمدان ها و اتمام سیکل های قاعدگی متعاقب آن، یائسگی گفته می شود. البته این اتفاق به صورت “ناگهانی” رخ نمی دهد. معمولا از چندین سال پیش از وقوع یائسگی (به طور معمول از ۴ سال قبل)، نظم چرخه های قاعدگی برهم می خورد، و برخی علائم مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن شروع می شود. اما یائسگی چیست؟ به قطع کامل سیکل های قاعدگی به مدت حداقل یک سال، یائسگی گفته می شود.
تغییر در نظم چرخه های قاعدگی، پیش از وقوع یائسگی
به طور معمول طی ۴ سال پیش از وقوع یائسگی، نظم چرخه های قاعدگی تغییر می یابد. این تغییرات به صورت های زیر می تواند رخ دهد:
- فواصل بین دو قاعدگی ممکن است افزایش یا کاهش یابد ( به طور مثال بین زمان دو قاعدگی، ۵ الی ۶ هفته وقفه ایجاد شود).
- مدت زمان خونریزی در هر چرخه قاعدگی کاهش پیدا کند.
- یک الی دو چرخه قاعدگی در سال به طور کامل حذف شود.
- وقوع لکه بینی مابین دو چرخه قاعدگی.
علائم یائسگی چیست؟
با از کارافتادن عملکرد تخمدان ها در بدن، سطح هورمون استروژن افت پیدا می کند، و متعاقب آن علائم یائسگی پدیدار می شوند. همان طور که در بالا نیز توضیح داده شد، در برخی افراد این علائم از حدود ۴ سال قبل از توقف چرخه قاعدگی شروع می شوند. هرچند برخی افراد نیز علائم بسیار کمی داشته یا حتی هیچ علائمی ندارند.
اما شایع ترین علائم یائسگی چیست؟
- احساس گرگرفتگی: احساس گرگرفتگی در ۶۰ الی ۸۰ درصد افراد پس از یائسگی دیده می شود و لذا شایع ترین علامت یائسگی می باشد. معمولا به صورت دفعات متعدد گرگرفتگی ابتدا در سر و صورت و قفسه سینه می باشد و سپس مابقی نواحی بدن را نیز درگیر می کند، و طی دو الی چهار دقیقه نیز برطرف می شود. در بسیاری از موارد همراه با لرز و تعریق فراوان و احساس طپش قلب و اضطراب نیز می باشد. تعداد این حملات از یک الی دو بار در روز تا هرساعت یک مرتبه متغیر می باشد.
- تعریق شبانه: برخی افراد حین خواب با احساس گرما یا سرمای شدید و با تعریق فراوان در حالی که لباس هایشان خیس از عرق می باشد، بیدار می شوند. این اتفاق ممکن است چندین مرتبه طی شب رخ داده و مانع خواب کافی و موثر باشد، و لذا با احساس خستگی و افسردگی در طول روز نیز همراه باشد.
- اختلال خواب: حتی بدون وجود تعریق های شبانه، یکی از علائم شایع یائسگی می باشد که در بسیاری از زنان در طی یائسگی دیده می شود.
- خشکی واژن: یکی دیگر از علائم شایع یائسگی، خشکی واژن می باشد که می تواند با خارش، درد و احساس ناراحتی در واژن و حین نزدیکی همراه باشد.
- افسردگی: اختلال حافظه، اختلال تمرکز، احساس افسردگی، بی حوصلگی، زیاد شدن ساعات خواب در شبانه روز نیز می تواند در شماری از افراد در دوران یائسگی دیده شود.
علائم و تشخیص یائسگی در افرادی که رحم خود را برداشته اند چگونه است؟
در افرادی که تنها رحم خود را از بدن خارج کرده اند، اما تخمدان ها دست نخورده در بدن باقی مانده است، یائسگی مثل سایر افراد رخ می دهد. اما پاسخ به این سوال که علائم و تشخیص یائسگی در افرادی که رحم خود را برداشته اند چگونه است، بسیار دشوار می باشد. زیرا این افراد به دلیل نداشتن رحم، خونریزی قاعدگی را نیز تجربه نمی کنند. تشخیص یائسگی در این افراد با بروز علائم ناشی از افت سطح استروژن مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه، افزایش وزن و خشکی واژن در سنین ۴۵ الی ۵۵ سالگی می باشد.
یائسگی از چند سالگی شروع می شود؟
این که یائسگی از چند سالگی شروع می شود و از کی باید نگران آن باشیم، سوال مهمی می باشد که در این قسمت به آن پرداخته می شود. یائسگی در زنان معمولا در سنین ۴۵ الی ۵۵ سالگی و به طور متوسط در ۵۱ سالگی رخ می دهد. اگر علائم یائسگی در سنین قبل از ۴۰ سالگی شروع شوند، به آن یائسگی زودرس گفته می شود که به طور کامل در مطالب بعدی به آن پرداخته می شود.
آیا انجام آزمایش های هورمونی برای تشخیص یائسگی ضروری می باشد؟
برخلاف تصور اکثر مردم، جواب به این سوال که آیا انجام آزمایش های هورمونی برای تشخیص یائسگی ضروری می باشد؟ منفی می باشد. به طور کلی اگر علائم یائسگی در زمان مقرر یعنی ۴۵ الی ۵۵ سالگی شروع شوند، نیازی به آزمایش های هورمونی برای تشخیص باقی نمی ماند. اما چنانچه علائم یائسگی در سنین قبل از ۴۵ سالگی آغاز شوند، پزشک معمولا برای بررسی یائسگی زودرس، آزمایش های هورمونی برای شما درخواست می کند.
عوارض یائسگی
حال به این سوال پاسخ می گوییم که عوارض یائسگی چیست؟ عوارض یائسگی معمولا به دلیل کاهش سطح استروژن در بدن رخ می دهند. از جمله عوارض شایع یائسگی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوکی استخوان.
- آب مروارید.
- بی اختیاری ادرار.
- بیماری های قلبی عروقی.
- افسردگی و اختلالات خلقی.
- کاهش متابولیسم و سوخت و ساز بدن.
- آتروفی واژن.
- نزدیکی دردناک.
آیا امکان بارداری پس از ابتلا به یائسگی وجود دارد؟
جواب به این سوال که آیا امکان بارداری پس از ابتلا به یائسگی وجود دارد، به طور کلی منفی می باشد. اما باید دقت شود که در ۴ سال پیش از ابتلا به یائسگی که نظم چرخه های قاعدگی بهم خورده است، همچنان امکان بارداری وجود دارد. تنها زمانی می توان استفاده از روش های جلوگیری از ابتلا به بارداری را کنار گذاشت، که حداقل یک سال از اتمام خونریزی های قاعدگی گذشته باشد و دیگر پریود نشوید.
درمان علائم یائسگی
جهت درمان علائم یائسگی، روش های متعددی پیشنهاد شده است. این روش ها بر حسب شدت و مدت علائم در افراد مختلف، متفاوت می باشند.
گرگرفتگی و تعریق شبانه
استعمال سیگار، منجر به تشدید احساس گرگرفتگی می شود. در نتیجه اولین قدم در افراد سیگاری، ترک سیگار است. همچنین پوشیدن لباس های خنک، و عدم مصرف نوشیدنی های داغ مثل چای و قهوه نیز در برطرف کردن علائم یائسگی مفید می باشند.
خشکی واژن
استفاده از انواع لوبریکنت های موجود در بازر پیش از نزدیکی، به کاهش خشکی واژن کمک کننده است و درمان علائم یائسگی نقش دارد.
مشکلات خواب
خوابیدن منظم در یک ساعت مشخص و برخاستن در یک ساعت مشخص روزانه از خواب، نقش مهمی در درمان مشکلات خواب دارد. حتی اگر احساس خواب آلودگی ندارید، مهم است که در ساعت مشخص هر شب تلاش برای خوابیدن کنید. همچنین عدم مصرف الکل و کافئین مانند قهوه و چای، در کمک به درمان علائم یائسگی و مشکلات خواب، نقش مهمی دارد.
هورمون درمانی
هورمون درمانی نقش مهمی در درمان برخی علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، افسردگی و خشکی واژن دارد. اگرچه که به جهت داشتن عوارض فراوان، در برخی افراد مانند بیماران قلبی و یا سابقه داشتن سرطان سینه یا سابقه سکته مغزی، استفاده از آن توصیه نشده است. استفاده از هورمون درمانی حتی در زنانی که رحم خود را برداشته اند نیز برای درمان علائم یائسگی مفید می باشد. روش های مختلف هورمون درمانی مانند قرص های خوراکی، پچ های پوستی و حلقه های واژینال برای حداکثر ۵ سال در افراد کوچکتر از ۶۰ سال قابل استفاده می باشند.
درمان های دارویی غیر هورمونی
پاروکستین
قرص پروکستین علاوه بر کاهش افسردگی، در کاهش احساس گرگرفتگی نیز در افراد پس از یائسگی موثر می باشد.
گاباپنتین
مصرف یک عدد قرص گاباپنتین پیش از خواب، در درمان احساس گرگرفتگی و علائم یائسگی موثر می باشد.
اکسی بوتینین
دیده شده است داروی اکسی بوتینین که برای درمان بی احتیاری اداراری استفاده می شده، در درمان علائم یائسگی و کاهش احساس گرگرفتگی نیز نقش داشته است.
استروژن های گیاهی
استفاده از استروژن های گیاهی مانند سویا، عدس، دانه کتان، غلات، شبدر قرمز و انواع میوه ها و سبزیجات نیز در درمان علائم یائسگی مانند گرگرفتگی نقش مهمی داشته است. همچنین عوارض کمتری نیز از هورمون درمانی کلاسیک دارد.
نقش کوهوش سیاه در درمان علائم یائسگی
کوهوش سیاه یک نوع فیتواستروژن (استروژن گیاهی) می باشد که به جهت داشتن خواص استروژنی، باعث بهبود علائم یائسگی می شود. استفاده از کوهوش سیاه. به خصوص در درمان گرگرفتگی و احساس افسردگی و اضطراب نقش مهمی داشته است. همچنین عوارض هورمون درمانی کلاسیک را نیز ندارد.
قرص های کلیمادینون محصول کشور آلمان، حاوی مقادیر مناسبی از کوهوش سیاه می باشند، که علاوه بر درمان علائم یائسگی، حداقل میزان عوارض را نیز دارا می باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
[button color=”primary” size=”small” link=”http://https://bionoricair.com/what-is-menopause/” icon=”” target=”false” nofollow=”false”]کلیک کنید[/button]