کمبود 150 قلم دارو تا اواخر تابستان ادامه خواهد داشت
[ad_1]
سالمخبر: معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: در ۱۵۰ قلم دارو دچار کمبود هستیم که این موضوع کشوری بوده و تا دو سه ماه آینده تداوم خواهد داشت و پیشبینی میشود از اواخر تابستان شرایط بهتر شود.
محمدجواد راعی در توضیح شرایط کنونی دارو گفت: کمبود دارو به تخصیص ارز و واردات ماده اولیه دارو یا محصول نهایی. یک مقدار هم به شرکت های وارد کننده بر میگردد که مواد اولیه را در اختیار تولید کننده به موقع قرار نمی دهند و زمان بر می شود.
وی با تأکید بر اینکه شرایط نسبت به قبل بهتر شده، تصریح کرد: در صحبتهایی که با رئیس سازمان غذا و دارو داشتیم، به هر حال ممکن است با وجود ثبت سفارش هایی که داشته اند، چه در حوزه مواد اولیه و چه محصول نهایی تا یکی دو ماه آینده که اقلام دارویی ترخیص شوند، در حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ قلم دارو همچنان کمبود داشته باشیم اما اواخر تابستان شرایط بهتر میشود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به این پرسش که تا کی این روند کمبود دارو که به شکل یک موج ایجاد می شود و فروکش می کند تا موج بعدی، ادامه خواهد داشت، گفت: استان ها هیچ گونه تفویضی ندارند که نقشی داشته باشند در کمبودهای دارویی؛ تولیدات توسط سازمان غذا و دارو کنترل میشود، چه وارداتی چه تولید داخل، که البته همان تولید داخل هم مواد اولیه وارداتی است و از طرفی هر استان سهمیه مشخص دارد که به ما تعلق میگیرد.
راعی گفت: در تمام کشور این کمبود وجود دارد، استان فارس به دلیل اینکه از استان های مجاور هم بیماران مراجعه می کنند و سهمیه های دارویی خود را اینجا تهیه می کنند، کمبود بیشتر خود را نشان می دهد.
وی در پاسخ به علت کمبود سرم گفت: ظرفیت تولید سرم در کشور متناسب با مصرف ماهانه سرم در کل جهان است،اما مصرف سرم در ایران دو برابر جهانی است.
به گفته راعی در یکی دو ماه گذشته نزدیک به ۲۱ تا ۲۲ میلیون سرم توزیع شده است اما همچنان میزان گرایش به سرم و تجویز آن بالاست و هرچه هم تولید شود تا این موضوع فرهنگسازی نشود کمبود دیده می شود ناچار سازمان غذا و دارو برای جبران کمبود به واردات روی آورد.
وی در واکنش به این موضوع که سرم داروی بدون نسخه نیست و پزشک تجویز میکند، گفت: بیشتر در سطح درمانگاه ها این اتفاق می افتد و خیلی از موارد هم با درخواست خود مردم انجام میشود که برای یک سرماخوردگی ساده یا ضعف عمومی تقاضای سرم میشود و این باعث شده مصرف سرم در بخش سرپایی درمانگاهی بالاتر رود.
مصرف سرم در ایران ۳ برابر نُرم جهانی
سید وحید حسینی، رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در تشریح شرایط کنونی دارو در استان به خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: متأسفانه میزان مصرف دارو و سرم در کشور منطقی نیست و این یک امر فرهنگی است. یعنی آنتی بیوتیک، داروی بیهوشی، سرم و… خیلی بیشتر از نُرم جهانی استفاده می شود این امر هم از طرف مردم درخواست می شود.
وی ادامه داد: برای سرم، ما 85 میلیون نفر جمعیت داریم، قاعدتا باید مصرف ماهانه سرم ما 8.5 میلیون بطری باشد، و ما در اوج کرونا (موج پنجم) میزان مصرفمان ۱۵ میلیون بطری در ماه بود که گرچه زیاد بود اما تامین می شد میزان تولید ما در یک ماه در کشور ۱۲ میلیون بطری بود که دولت این را به حدود ۲۰ میلیون رساند ولی مصرف الان ما در ماه ۲۲ میلیون بطری است یعنی تقریباً نزدیک به ۳ برابر نُرم جهانی.
حسینی گفت: برای هر بیماری با دلیل بدون دلیل مردم تقاضای سرم می کنند و متاسفانه پزشک هم تجویز می کند و ما مجبوریم تامین کنیم دولت تا چقدر می تواند بخرد یا کارخانه بسازد تا تولید شود؟
به گفته وی این مسئلهای است که در آنتی بیوتیک در کورتون ها، استیروئید، داروهای بیهوشی برای عملهای زیبایی نیز وجود دارد و بیش از همه دنیا ما در حال مصرف هستیم که باعث کمبود میشود.
کمیته رصد تجویز سرم تشکیل شده است
وی در واکنش به این پرسش که سرم داروی تجویزی است و یک سر این چالش پزشکان هستند، گفت: ما یک کمیته تشکیل داده ایم با حضور معاونت درمان، معاونت دارو، مسئولین شبکه ها، داروساز ها و نمایندگان بیمه که در حال رصد هستیم.
حسینی گفت: ابتدا کلاس های آموزشی به صورت حضوری و آنلاین گذاشتیم، بعد رصد کردیم؛ از پزشکانی که بیش از حد سرم تجویز می کند خواهش کردیم آمدند، توضیح دادیم، و بیشتر آنها قانع شدند.
با تجویز کنندگان بیش از حد سرم برخورد میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: افرادی که قانع نشدند و بیش از اندازه کورتون و سرم تجویز میکنند معدود هستند ولی متاسفانه قابل توجه! ما با این افراد برخورد کردهایم و برخورد می کنیم.
وی افزود: حوزه پزشکی حوزه ای است که ملاحظات خاص خودش را دارد و باید مراقب باشیم مردم آسیب نبینند. هزینه و گرفتاری های زیادی که داریم و تحمل هایی که می کنیم به خاطر این است که یک طرفش سلامت مردم است. همان تجویز کورتون، آنتی بیوتیک و سرم اضافی علاوه بر دردسر های اجرایی و هزینه های کمبود، سلامت بیمار هم در خطر می اندازد. مثلاً کورتون ایمنی بدن را کم میکند. آنتی بیوتیک مقاومت بدن را زیاد می کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: دارو، سرم و تجهیزات جزء مقررات کشوری است که همه را باید به صورت مرکزی سازمان غذا و دارو بخرد. اینگونه نیست که دانشگاه یا به بیمارستانی بتواند رأسا دارو بخرد و وارد کند.
حسینی تصریح کرد: حتی ما در دوره ای به این فکر افتادیم که با اجازه استاندار و شورای تامین از طریق کانالهای ارتباطی که داشتیم با بیمارستان ایرانیان در دبی، از آنجا سرم وارد کنیم ولی خوشبختانه تامین شد و البته ما هم مجوز نداشتیم.
وی در خصوص صنعت داروسازی در استان فارس گفت: در کشور شش کارخانه سرم سازی وجود دارد که یک کارخانه در استان فارس قرار دارد و الان به ما کمک میکند. از طرف دیگر کارخانه داروسازی دیگری با تلاش دوستان داروساز در استان ایجاد شده که عموماً قطره چشمی تولید می کند که بسیار مورد نیاز کشور و استان است اما همین مسئله قیمت گذاری و مجوز دادن ها باعث شده بود با وجود این که انبارهایش پر بود نمی توانست آن را آزاد کند که خوشبختانه اخیراً مشکل برطرف شد و محصولات آزاد شدند و ما که قطره چشم خیلی مشکل داشتیم قسمت عمده اش برطرف شد فقط یک نمونه است زایلومول که نمی تواند تولید کند و ما هنوز کمبود داریم.
کمبود 150 قلم دارو
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد: در کل ما از ۴۲۰۰ قلم دارو ۱۵۰ قلم کمبود داریم و این مسئله کشوری است. سهمیه ما هم بر اساس جمعیت استان مشخص میشود که این هم معضل دیگر ما است. ما 5.8 درصد جمعیت استان را داریم اما چیزی که در حال مصرف هستیم ۱۰ درصد است. علتش هم مراجعه بیمار از همه ایران به ویژه جنوب است.
حسینی ادامه داد: سهمیه استان های دیگر را به همان استان تعلق میگیرد و به همین دلیل خیلی وقت ها آنها مازاد دارند و ما ورود کردیم با حمایت شخص وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو، مازاد استان های دیگر را ما می گیریم.
روزانه رصد انجام می شود
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بیمارستان ها با انباشت سرم و دارو روبرو هستند؟ و آیا پایش انجام می شود، گفت: رصد ها روزانه انجام میشود. ما به صورت سیال کار میکنیم و اولویت بندی کرده ایم.
بیمارستانهایی که مریض اورژانس می گیرند، بیمارستان های جنرال، بیمارستان های اصلی شهرستان ها و قطب ها در اولویت هستند، بعد بیمارستان بیمارستانهای دوم، بعد از آن درمانگاه های دولتی و خصوصی و در انتها به داروخانه داده میشود. آنچه مردم حس می کنند، کمبود دارو در بیمارستان و اورژانس نیست، بلکه در داروخانه خانه هاست که در حلقه آخر قرار دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص علت شکل گیری بازار سیاه گفت: بازار سیاه از محل واردات شکل گرفته، اینجور نیست که از سیستم توزیع ما خارج شده باشد. ما حتی جزئی ترین موارد که مثلا در یک شهرستان کوچک یک کارتن سرم اضافه باشد و نشت کند، جلوی آن را گرفته ایم.
[ad_2]
Source link