گاهی اوقات لازم می شود که ماما یا پزشک در هنگام تولد کودک شکافی میان واژن و مقعد (پرینه) ایجاد کند که به آن « اپیزیوتومی » می گویند.
اپیزیوتومی چگونه عملی است؟
اپیزیوتومی قسمت باز واژن را کمی عریض تر می کند و اجازه می دهد تا نوزاد راحت تر از آن عبور کند.
گاهی اوقات هنگامی که نوزاد از این ناحیه عبور می کند، پرینه پاره می شود. در برخی از زایمان ها، اپیزیوتومی از پارگی شدید جلوگیری کرده یا در صورت لزوم زایمان فوری، روند زایمان را سریع تر می کند.
چرا باید اپیزیوتومی انجام شود؟
در صورتی که برای کودک شرایطی به نام «استرس جنین» به وجود بیاید؛ یعنی زمانی که ضربان قلب او تندتر شود، باید اپیزیوتومی انجام شود. این بدان معناست که اکسیژن به مقدار کافی به جنین نمی رسد و برای این که جنین مرده به دنیا نیاید یا آسیب نبیند، سریع او را به دنیا می آورند.
علت دیگر برای انجام این روش، عریض کردن واژن برای امکان استفاده از وسایل مورد نیاز است.
اپیزیوتومی در صورتی لازم می شود که:
جنین وارونه باشد؛
ساعت هاست که در تلاش برای به دنیا آوردن نوزاد هستید و از زور دادن خسته شده اید؛
یک بیماری مهم پزشکی دارید، مثل: بیماری قلبی و توصیه می شود که برای جلوگیری از بروز عواقب بعدی، سریعا زایمان کنید.
برخی از تحقیقات نشان داده است که در برخی از زایمان ها، به خصوص زایمان با انبرک های جراحی، این روش از پارگی ماهیچه های مقعد جلوگیری می کند.
نحوه انجام اپیزیوتومی
اپیزیوتومی یک روش ساده است و از یک بی حسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه اطراف واژن استفاده می شود تا درد را احساس نکنید. اگر پزشک از دارو اپیدورال استفاده می کند، قبل از این کار باید مقدار آن را افزایش دهد
همچنین نتایج مطالعه ای دو روش ترمیم را مقایسه کرده است در ترمیم ممتد, واژن به شکل زنجیری, عضله, فاشیا و پوست به روش ممتد ترمیم شد. در ترمیم استاندارد واژن به شکل زنجیری, عضله و پوست منقطع و فاشیا به روش ممتد ترمیم گردید. میزان درد و عفونت پرینه, دو ساعت, ده و چهل روز پس از زایمان با استفاده از مقیاس دیداری درد ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی دانشجویی, کای دو و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده شدت درد دو ساعت بعد از زایمان, تعداد نخ مصرفی و مدت زمان ترمیم, در روش ممتد کمتر از روش استاندارد بود (P<0.001). میانگین شدت درد در دو گروه ممتد و استاندارد به ترتیب روز دهم (2.5±2.66 در مقابل 2.56±3.86) و روز چهلم بعد از زایمان (1.63±0.53 در مقابل 1.04±0.6) بود (P<0.05). در 5/12% واحدهای پژوهش (4 نفر) علایم عفونت مشاهده گردید که همگی مربوط به ترمیم استاندارد بود. تفاوت آماری معنی دار بین عفونت محل اپی زیاتومی و تکنیک ترمیم وجود داشت (P<0.05).نتیجه گیری: ترمیم اپی زیاتومی به روش ممتد علاوه بر کاهش میزان عفونت و شدت درد پرینه پس از زایمان طبیعی, بدلیل صرف وقت و انرژی کمتر با کاهش توقف ما در بر روی تخت زایمان و هزینه کمتر از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد بدون اینکه عوارض نامطلوب بر جای گذارد. اما پیشنهاد می شود قبل از توصیه به انجام این روش به صورت روتین, مطالعات با ابعاد گسترده تر صورت گیرد.